Klienti Domova soc. služieb oslávia Vianoce v nových priestoroch

23.12.2009 Sabinov

Orkucany 23. decembra (TASR) – Klienti Domova sociálnych služieb dr. Vladimíra Pospíšila (DSS) budú prvýkrát tráviť Vianoce v zrekonštruovaných priestoroch v Orkucanoch pri Sabinove.
Toto zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktoré poskytuje starostlivosť občanom s telesným postihnutím, duševnými a zmyslovými poruchami sa do Orkucian presťahovalo v jeseni tohto roka z prenajatého objektu v Petrovanoch.
Podľa riaditeľky DSS Anny Homzovaj budú tieto vianočné sviatky pre všetkých obyvateľov domova i zamestnancov výnimočné a veľmi sa tešia, že ich strávia v novom príjemnom prostredí. Z celkového počtu 90 klientov zostane počas sviatkov v zariadení asi 70, ostatní budú doma so svojimi rodinami.
\"Klienti skutočne očakávajú tento sviatok každý rok veľmi aktívne. Obyvatelia domova sa sami výraznou mierou podieľajú na výzdobe priestorov i stromčeka svojimi výrobkami, čo ich nesmierne teší. Takto spolu so zamestnancami vytvárajú nádhernú vianočnú atmosféru, \" povedala Homzová.
K prestretému stolu zasadnú už krátko pred 16. hodinou. Podobne ako v bežných rodinách na ňom nebudú chýbať oblátky s medom, makové bobáľky, kapustnica, zemiakový šalát a rybie filé, koláče a ovocie. Okrem toho si každý pod vianočným stromčekom nájde svoj darček.
V starom objekte v Petrovanoch, kde nebola veľká spoločná jedáleň, sa pri stole nemohli stretnúť všetci naraz a museli večerať oddelene muži i ženy. \"Teraz sa na to teším, že všetci budeme sedieť pri jednom stole a myslím, že to je to čaro Vianoc, stretnúť sa všetci pokope, \" dodala riaditeľka DSS. Zároveň uviedla, že v poslednú adventnú nedeľu klientov navštívil aj farár z Kendíc, ktorý sa o nich staral v petrovianskom zariadení.
DSS V. Pospíšila zabezpečuje komplexnú starostlivosť s celoročným aj s týždenným pobytom. V domove poskytujú starostlivosť pre 90 klientov, pričom veková hranica sa pohybuje od 37 rokov vyššie. V zariadení pracuje 67 zamestnancov, z toho je viac ako 50 sociálnych pracovníkov, terapeutov a zdravotníkov. Rekonštrukcia objektov v Orkucanoch trvala dva roky a náklady na opravu priestorov a modernizáciu vybavenia si vyžiadali 7,2 milióna eur (217 miliónov Sk).
 

Vyberte región